Toimub esimene praktikum vibroakustiliste helide toimest inimesele

Pressiteade
30.07.2015

Toimub esimene praktikum vibroakustiliste helide toimest inimesele

Täna, 30. juulil toimub Puhta vee teemapargis Metsamõisa talus projekti „Saatus ühendab ja info innustab“ esimene praktikum, mille eesmärgiks on anda kuulajatele teoreetilisi teadmisi ja praktilisi kogemusi helide kasutamiseks psühhofüüsilises regulatsioonis. Teine praktikum toimub augustis. Praktikumide juhendajad-läbiviijad on psühholoog Tõnu Ots ning vibroakustika spetsialist Ivar Vinkel.

Võrreldes inimühiskondlike helidega peetakse loodushelisid üldiselt meeldivateks. Neid on muuhulgas võimalik kasutada personaalsel tasandil lõdvestamiseks, ergastamiseks ja mälestuste esilekutsumiseks, avalikus ruumis virtuaalsete helikeskkondade loomiseks ja tervishoiu kontekstis nt tajutud valutunde vähendamiseks. Lisaks anname juhtumikirjelduste abil ülevaade helide kasutamise praktikast kodu- ja töökeskkonnas, ütles vibroakustika spetsialist Ivar Vinkel.

Esmakordselt viiakse läbi ühissündmused vene ja eesti keeles kõnelevatele erivajadustega inimestele ning omastehooldajatele, kakskeelsed seminarid inimõiguse olukorrast Eestis ja ettevalmistustest töövõimereformiks, ühisdialoogiplatvorme ning tutvustatakse Eesti ajalugu, kultuuri, mis kõik aitab kaasa keelekümblusele, eestimaalaste sotsiaalne ning kultuurilisele lõimumisele.

MTÜ Eesti Omastehooldus juhatuse liikme Ivar Paimre sõnul aitab projekt parandada nii erivajadustega inimeste kui ka omastehooldajate ühtekuuluvustunnet, et nad väärtustatakse senisest enam Eesti kultuuri, riigikeelt, kuid oleksid ka teadlikumad oma õigustest ning töövõime reformist. „Läbiviidavad tegevused aitavad kaasa sihtrühma holistliku heaolu ja turvatunde kasvule, samuti nende eneseteostusevõimaluste avardumisele ning sellega kaasnevale enesehinnangu tõusule ja aktiivsemale osalusele ühiskonnaelus. Samuti aitavad seminarid kaasa eri keeleruumis viibivate inimeste riigiidentiteedi kujunemisele,“ selgitas Paimre.

Üritused viiakse läbi Integratsiooni ja Migratsiooni Sihtasutus Meie Inimesed (MISA) korraldatud projektikonkursi ”Ühise riigiidentiteedi arendamine ning Eesti kodakondsuse ja inimõiguste väärtustamine“ raames, mida rahastatakse Kultuuriministeeriumi kaudu riigieelarvest.

Puhta vee teemapark asub Järvamaal ja Lääne-Virumaal Puhta vee teemapargis, mille keskus paikneb Metsamõisa talus Järsi külas Tamsalu vallas, ulatudes oma 10 km raadiuses paiknevate tegevuskohtadega Järva-Jaani, Tamsalu ja Väike-Maarja valda. Puhta vee temaatikale keskenduvast teaduspargist saab teada seda, kuidas tekib puhas põhjavesi – joogivesi, kuidas sõltub elu puhtast veest ning millest sõltub vee kvaliteet. Samuti saab teemapargis osaleda mitmesugustel loodusõpperetkedel. Puhta vee teemapargi rajamisse ja arendamisse on alates 2010. aastast olnud kaasatud vabatahtlikud, äriühingud ning MTÜ Ökokratt.

Priit Adler
gsm 5132149