Lagedi Põhikool

Lagedi Põhikooli 2008. aasta põhirõhud on asetatud kooli ümbruse puude uurimisele, bioloogia ainekavast looduskaitse osade väljatoomisele, oma koduümbruse korrastamisele, looduse pildistamisele. Mõtiskleme inimese ja looduse suhete üle – kirjutame ja joonistame. Vormistame materjalid ja paneme välja kooli kevadnäitusele ühe osana. Esitlused kanname ette ”Looduspäeval”, kuhu on plaanis kutsuda külaline.

Riina Noor
Lagedi projektijuht

Keskkonnakuu kava 

KOKKUVÕTE 

Lagedi Põhikool võttis taas osa “Ökokratist”

Keskkonnaprojektist “Ökokratt” on Lagedi Põhikool osa võtnud järgemööda viis aastat. Selle aasta teema oli “Olen osa loodusest”. Nagu alati kirjutati ka tänavu keskkonnateemalisi kirjandeid ja lugusid. Noored mõtisklesid asjalikult paljude tõsiste probleemide üle. Järgnevalt katkendid huvitavamatest kirjanditest.
Kärt Kütt 8. klassist: „ Maakera rahvastik kasvab tohutu kiirusega. Inimesed vajavad toitu, puhast vett ja elukohta. Kasvab tarbimine, seda rohkem peame tootma. Selleks kulub väga palju loodusvarasid, mille arutu kulutamine jätab loodusele ränga jälje. Kui osa rahvastikust tarbib loodust minimaalselt, siis teine osa rahvast priiskab ülearu.
Tänapäeval on  inimesi haaranud tarbimisbuum. Käiakse igasugustel osturallidel, hulludel päevadel, mammutipäevadel ja muudel suurmüükidel. Ostetakse kokku palju kraami, mõtlemata, kas seda üldse vaja on.
Loodus ja inimene on omavahel tugevasti seotud. Loodus on meile kui ema, andes endast kõike kaunist nii palju, kui tal seda pakkuda on.”
Martin Kasak 9.klassist: „Me peame austama loodust kui tervikut. Looduse saastamine ei mõju halvasti ainult loomadele ja taimedele, vaid ka kliimale. Loodust tuleb kaitsta sellepärast, et kõigil oleks parem elukeskkond. Kui inimesed saavad aru, et igaühest sõltub see, kui palju me loodust saastame ja kui igaüks püüab seda vältida, siis suudame oma planeedi säilitada ka oma lastele.”
Kristen Aigro 8. klassist: “Tore on uudistest kuulda, et inimesi kutsutakse üles meie kodumaad prügist puhastama. Loodetavasti tehakse seda teisteski riikides. Väga vajalik oleks puhastada ka meresid. Maailmamerest ligikaudu 40% on kaetud prügiga. See on tõsine probleem, mis vajab lahendamist. Loodetavasti leidub inimesi, kes oma aega meredele pühendavad, sest prügi tõttu sureb igal aastal vähemalt miljon merelindu ja sada tuhat merelooma. Hiljuti leiti Šoti rannikult surnud vaal, kelle kõhus oli 800 kg plasti. Sellist informatsiooni tuleks rahvale rohkem jagada. Arvan, et nii mõnedki prügi mahaviskajad muudaksid oma käitumist.”
Vanema osa õpilaste kirjandeid juhendas õpetaja Mariina Paesalu. Noorematest klassidest olid  tublid kirjutajad kolmanda klassi õpilased, keda virgutas lugusid looma  õpetaja Kersti Kärner.
    Ka sel aastal joonistati nii kunstiõpetuse tundides kui kunstiringis looduspilte ning tehti huvitavaid plakateid. Häid joonistajaid oli palju: Kätlin Maal, Kärt Kütt, Mariam Tkatš, Mariin Virolainen, Kristen Aigro, Riste Kaaret, Ranno Aigro, Risto Aitsen, Elis Käsper, Anneli Võsandi, Margit Terentjeva.... Palju oli ka tublisid juhendajaid: Katri Sild, Kersti Kärner, Külli West, Riina Noor, Eve Kaaret, Helbe Sinimeri...
Aastaid oleme korraldanud kevadel talgupäevi, et koolimaja ümbritsev park puhtaks saada. Nõnda tegime ka sel aastal. Meile tuli appi firma Vaheko eesotsas Hillar Allmäega, kes organiseeris prügiveo.
    Sellel aastal alustasime oma koolipargi puude kaardistamist. Seda tööd tegi VI klass koos oma klassijuhataja Urve Soolepaga. Neid juhendas vastava ala spetsialist Sulev Järve. Materjali aitas vormistada meie infojuht Signe Järve. Niisugust tööd jätkub kindlasti järgmiseks aastakski.
    Vabariiklikule fotokonkursile saatsime Reelika Haaboja töö.
    Keskkonnaprojektis tublilt osalenud õpilased ja neid juhendanud õpetajad said 15. mail väikesed autasud. Kõige tublimad klassid käisid aga 21. mail Paunkülas Puhta Looduse peol. Need olid kolmas, viies ja kuues klass koos oma klassijuhatajate Kersti Kärneri, Pilvi Leemetsa ja Urve Soolepaga.
    Paunküla peol käisid esinemas meie tantsulapsed, keda juhendab Liisi Vesselov.
   
Riina Noor,
projekti “Ökokratt” juht Lagedi koolis