Esimesed loodusvaatluste registreerimise tulemused on üllatavad

Pressiteade 11.04.2008

Projekti ”Olen osa loodusest!” koolitusseminaride käigus läbiviidud loodusvaatluste andmebaasi kasutamise koolitus on andnud tulemusi, mis on loodusinimesi meeldivalt üllatanud.
Esimestel nädalatel on märgatud loomi ja linde üle Eesti. Nii on Juuru vallas registreeritud tõmmuvaerase vaatlus, kes on muidu merelind. Märgatud on veel tikutajat, vesipappi, musträstast ja hallhaigrut Kose vallas. Vaadeldud on pöialpoissi Iisaku vallas. Ära on tuntud rohevint, väike- kirjurähn ja tamme- kirjurähn Vihula vallas ning tutt-tihane Kuusalu vallas. Lisaks on nähtud metskitsi ja rebast.

Eesti bioloogilise mitmekesisuse teabevõrgustiku loodusvaatluste veebi projektijuht Reigo Roasto Keskkonnaministeeriumi Info- ja Tehnokeskusest on tulemustega rahul. „Meie eesmärgiks on loodusväärtuste märkamine ja nende vastu huvi tekitamine. Loodusteadlastel on andmebaasi sisestatavate vaatluste kaudu võimalik saada lisainformatsiooni,“ rääkis Roasto.

Sellel aastal läbiviidavatel loodusnädalatel keskendutakse oma kodukoha väärtuste otsimisele, uurimisele, tutvustamisele ning loodusvaatlustele.

Projekti kulminatsiooniks nooremale sihtrühmale on maikuus Paunkülas, Lukel ja Haapsalus läbiviidavad Puhta Looduse Peod.

Vanematele koolinoortele alates 6. klassist toimub maikuus Tartu Kivilinna Gümnaasiumis õpilaste teaduskonverents, kus tutvustatakse oma kodukoha väärtusi, kasutades loodusvaatluste andmeid ja uurimustöö tulemusi.

Projekt lõpeb 11. juunil kokkuvõtva konverentsiga Kilplalas, kuhu on kutsutud kõik projektis osalenud õpetajad ning omavalitsuste spetsialistid.

Ökokrati koostööpartneriteks - toetajateks on SA KIK, Riiklik Looduskaitsekeskus, Keskkonnaministeeriumi Info-ja Tehnokeskus, Eesti Loodusuurijate Selts, Teeme Ära 2008,  Keskkonnaministeerium, RMK Sagadi looduskool, AS Tallinna Vesi, 108 omavalitsust ja paljud erinevad organisatsioonid.

Sarnaseid loodusharidusprojekte korraldab MTÜ Ökokratt aastast 1999.

Lisainfo

GSM 5148591