Pressiteated

25.11.2005

Aasta keskkonnategu: Looduse Omnibuss

Tänavu sai aasta keskkonnateo autasu ja 30 000 krooni omanikuks Looduse Omnibuss.

Teise preemia, 15 000 krooni sai Riina Kallas Tartu Taaskasutuskeskuse käivitamise eest, teatas keskkonnaministeerium. Lisaks jagati välja kolm võrdset preemiat, mille suuruseks 5000 krooni.

Preemia said MTÜ Loodushariduse Ühendus Fenolo interaktiivse looduskalendri (www.looduskalender.ee) loomise eest, MTÜ Timur projekti eest ´Mets puhtaks 2005¡ ning Hiiumaa tarbijate ühistu leidliku pakendi tagatisraha süsteemi käivitamise eest aastal 2005.

Keskkonnateokese kategooria nominendid olid väga tasavägised ja kõik üheväärset tunnustamist väärivad.

Keskkonnateokese preemia — igaüks 5000 krooni — said: Torma lasteaed Linnutaja mitmekülgse keskkonnaharidusliku tegevuse eest; Tartu Hiie Kool keskkonnaprojektides osalemise ja nende läbiviimise eest; Tallinna Lastekodu Kopli keskus Männiku karjääri ümbruse prügikoristustalgutel osalemise eest; MTÜ Hared Aiatuulik keskkonnateadliku arengukava-ja õppekavaarenduse eest.

Lisaks otsustas þürii anda välja ka kaks eripreemiat.

Eripreemia eeskujuliku tagatisraha süsteemi käivitamise eest sai AS Eesti Statoil. Kõigis Statoili tanklates võetakse pandipakendeid vastu, see on väikeste müügikohtade võrdluses erandlik ja väärib tunnustamist.

Eripreemia keskkonnavaldkonna populariseerimise eest sai MTÜ Ökokratt, mis on hea näide sellest, kuidas keskkonda puudutavad asjad popiks ja noortepäraseks muuta.

14.03.05

Pressiteade

MTÜ Ökokratt

14.03.2005

 

Algab keskkonnaharidusprojekt ¡Säästa vett ja väldi selle reostust!¡

 

Homme, 15.märtsil, pannakse algus 4 kuud kestev keskkonnaharidusprojekt ¡Säästa vett ja väldi selle reostust!¡

Projekt algab koolitusseminariga 15.märtsil Tallinnas Keskkonnaministeeriumi Info- ja Tehnokeskuse saalis ja 17.märtsil Tartus Haridus- ja Teadusministeeriumi saalis.

 

Projektis osalemise nõusoleku on andnud 15 maakonna 55 omavalitsust, kus on ühtekokku 140 lasteaeda ning kooli ligi 25 600 last üle Eesti.

Toimuva seminariga antakse ülevaade säästva arengu ja keskkonnakaitse erinevatest probleemidest ning vahetatakse kogemusi, et muuta loodusõppe programme lastele huvitavamaks ja põnevamaks.

Lasteaedade ja koolide õpetajad ning omavalitsuse spetsialistid koostavad koolituse tulemusena näidiskeskkonnanädala kava.

Koolituse tulemusena omandatakse kogemus ning julgus keskkonnanädalate läbiviimiseks juba projektis osalevates omavalitsustes ja haridusasutustes.

Projekti kulminatsiooniks saab olema maikuus Paunküla veehoidla ääres läbiviidav Puhta Vee Pidu, kuhu oodatakse projektis osalevate haridusasutuste lapsi.

Projekt lõpeb kokkuvõtetega juunis konverentsiga, kus osalevad kõik projektis osalenud õpetajad ja omavalitsuse spetsialistid.

Ökokrati koostööpartneriteks - toetajateks on Keskkonnaministeerium ning Haridus- ja Teadusministeerium, erinevad organisatsioonid ja eraettevõtted.

 

Taolisi keskkonnaharidusprojekte korraldab MTÜ Ökokratt aastast 1999.


19.03.05

Pressiteade

MTÜ Ökokratt

19.03.2005

 

Tulemas on keskkonnanädalad üle Eesti

 

15.märtsil Tallinnas ja 17.märtsil Tartus toimunud koolitusseminaridega anti avalöök  4 kuud kestvale keskkonnaharidusprojektile Säästa vett ja väldi selle reostust!

 Koolituse teoreetilises osas anti lasteaedade ja koolide õpetajatele ning omavalitsuste spetsialistidele ülevaade säästva arengu ja veega seonduvatest probleemidest ja riigi keskkonnapoliitika suundadest EL liikmena.  Tutvustati ka vee kui loodusressursi kasutamise võimalusi kohalikus arengus ja kogukonna ning valitsusväliste organisatsioonide kaasarääkimise võimalustest kohaliku arengu otsuseprotsessides.

Koolituse praktilises osas saadi spetsialistidelt kasulikke näpunäiteid vee säästmiseks ja vaheti kogemusi, kuidas muuta loodusõpet lastele põnevamaks. Kuigi enamusele osalejatest käsitleti keskkonnateemasid neile uudse nurga alt, hinnati koolitust väga huvitavaks ja vajalikuks. Pärast pikki ja sisutihedaid päevaprogramme võeti erilise elevusega vastu klounipaari PIIP JA TUUT veeteemalised trikid. Kõik koolitatavad said selgeks, kuidas läbi viia keskkonnanädalad oma haridusasutuses või omavalitsuses.

Keskkonnaministeeriumi  abiminister Olavi Tammemäe kui ka Haridus- ja Teadusministeeriumi kantsler Jaan Kallas leidsid oma ettekannetes, et Ökokrati projekt on äärmiselt tänuväärne ettevõtmine eriti just nüüd, kus 10.märtsil kirjutati alla mõlema ministeeriumi säästvat arengut toetava hariduse edendamise koostöömemorandumile.

Ökokrati projekt jätkub kohalike omavalitsuste koolides ja lasteaedades läbiviidavate veeteemaliste keskkonnanädalatega. Oma kirjaliku nõusoleku osalemiseks projektis on andnud 55 omavalitsust 15 maakonnast, hõlmates üle 25 600 lapse 140-st lasteaiast ja koolist.

19. mail saavad ligi tuhatkond last osaleda Paunküla veehoidla ääres toimuval Puhta Vee Peol. Projekt lõpeb juunis säästva arengu ja keskkonnahariduse konverentsiga. Ökokrati projekti toetab Keskkonnaministeerium, Keskkonnainvesteeringute Keskus koos REC-Estoniaga, Haridus- ja Teadusministeerium, paljud organisatsioonid ja eraettevõtted.

MTÜ Ökokratt

 

Täiendav informatsioon:

Monika  Prede

MTÜ Ökokratt

GSM 5275014

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

25.03.05

Pressiteade

Kuusalu Vallavalitsus

25.03.2005

 

Keskkonnanädalale ¡Säästa vett ja väldi selle reostust!¡ anti stardipauk!

 

Eelmise nädala reedel, 22. aprillil, algas Kuusalu valla keskkonnanädalal, mis keskendub käesoleval aastal veeteemale. Kõigis Kuusalu valla haridusasutustes toimuv veenädal lõpeb laupäeval, 30. aprillil, volbri - ja veepeoga Kolgas.

Keskkonnanädala jooksul külastatakse laste poolt Kuusalu valla regionaalset reoveepuhastit ja Kuusalu valla veekogusid. Uuritakse vee-elanikke ja - taimi, erinevate veekogude veekvaliteeti ning õpitakse veesäästu võimalusi. Keskkonnaädala raames räägib vanematele koolieale Tiit Kändler teemal ¥Millal tuleb Eestis III veesõda?¡ .

Noorematele õpetavad vee säästunippe läbi aktiivse tegevuse klounid Piip ja Tuut.

 

Vanematele veehuvilistele korraldab Eesti Looduskaitse Seltsi Kuusalu osakond ja MTÜ Ökokratt teisipäeval, 26. aprillil, Haku klubis veemuusika kontserdi koostöös Kuusalu Muusikakooliga ning koos Eve Õuna tantsulastega õpitakse laulu ja tantsu Kalad elavad vees.

 

Kuusalu valla haridusasutuste keskkonnanädala kavadega on võimalik tutvuda Ökokrati kodulehel www.okokratt.ee .

 

Keskkonnanädalad toimuvad üle Eesti projektis Ökokratt 2005 ¥Säästa vett ning väldi reostust !¡ 52 omavalitsuses 14 maakonnas. Projektis osaleb kokku üle 15 000 lapse ligi 100-s lasteaias ja koolis

Projekti kulminatsiooniks on 19. mail Paunküla veehoidla ääres läbiviidav Puhta Vee Pidu, kuhu oodatakse ka Kuusalu valla haridusasutuste lapsi.

Projekti koostööpartneriteks - toetajateks on Keskkonnaministeerium ning Haridus- ja Teadusministeerium, Kuusalu Vallavalitsus, erinevad organisatsioonid ja eraettevõtted.

 

Taolisi keskkonnanädalaid korraldatakse Kuusalu vallas aastast 1999.

 

Kuusalu Vallavalitsus

 

Täiendav informatsioon:

Priit Adler

Kuusalu valla keskkonnaspetsialist

Tel 6066391

GSM 5132149

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.kuusalu.ee


30.04.05
Ühe valla keskkonna-nädal paisus 15 000 lapse ürituseks
30.04.2005
Hot - Postimees

Kuusalu vallas kuue aasta eest alanud laste keskkonnaõppe projekt, mida asus vedama kohalik mittetulundusühing, on tänavuseks paisunud üle Eesti, pannes üle saja haridusasutuse oma kasvandikele veesäästmise õpetamiseks ebaharilikke programme välja mõtlema. Osalevate laste arv ületab 15 000.

Osana Ökokrati keskkonnanädalast, mis tänavu on pühendatud veele, käisid Kunda gümnaasiumi IVa klassi õpilased näiteks Kunda jõe äärt prahist puhastamas, vee soojust ja happesust mõõtmas. Muu hulgas sattus kahele poisile kätte kaldaveerele jäetud kineskoop.

MTÜ Ökokratt juhatuse esimees Priit Adler rääkis, et nad korraldavad iga-aastaseid keskkonnanädalaid omal algatusel ja leiavad ise üritusele toetajad. Kuuldus projektist levis laiemalt 2003. aastal, üha enam valdu tahtis selles kaasa lüüa ja tänavu kulmineerus asi 25 600 registreerujaga, kuigi tegelik osalejate arv on väiksem.

Koolid ja omavalitsused panid oma keskkonnanädalate kava ise kokku pärast Ökokratilt saadud koolitust. Osa koole ei saanud aprilli algusest mai keskpaigani kestval ajal siiski nädalat korraldada ning kindel osalejate arv on Adleri kinnitusel vähemalt 15 000. Ta ütles, et ei oska täpset numbrit öelda, sest selleks oleks vaja kõik koolid-lasteaiad läbi helistada, mida aga eelarve ei luba.

Korraldajatelt esitatud kavade järgi ootavad lapsi näiteks maastikumängud, viktoriinid, veeproovide võtmised ja eksperimendid, kus õpilane üritab kogu oma pere panna vett säästma.

Adleri sõnul on Ökokratil Kuusalus, kust nad alustasid, juba õnnestunud levitada suhtumist, et inimene prügi vms märgates ise midagi ette võtaks. Samuti on praktika näidanud, et laste kaudu saab ka täiskasvanuid keskkonnasõbralikumaks mõjutada. (PM)


10.05.05

10.05.2005

Tulemas on Puhta Vee Pidu !

 

19. mail 2005 algusega 12.00 ning lõpuajaga 14.00 toimub Paunküla Puhkekeskuse territooriumil Kiruvere külas Kõue vallas Puhta Vee Pidu (PVP)

PVP on kulminatsiooniks keskkonnateadlikkuse projektis ¡Säästa vett ning väldi selle reostust !¡, milles osaleb 14 maakonna 51 omavalitsuse 126 haridusasutusest kokku üle  15 500 lapse.

Projekt algas käesoleva aasta märtsis koolitusseminaridega õpetajatele ning omavalitsuse ametnikele, milles osales ühtekokku 154 inimest.

Projekti käigus on kõigile osalevatele koolidele saadetud meie projekti tutvustav CD – plaat, kus on ka PVP- l selgeksõpitava laulu ¥Kalad elavad vees !´ laul, sõnad ning noodid.

Laulu ennast on võimalik alla laadida meie kodulehelt järgides linki.

Meie sooviks on, et ka teised lapsed ning täiskasvanud üle Eesti saaksid kuulda ning õppida laulu ¥Kalad elavad vees !´ ning sellega anda oma panus looduse säilimisele.

Projekt lõpeb kokkuvõtliku konverentsiga juunis, kus osalevad projektis kaasa löönud  õpetajad ja omavalitsuse spetsialistid.

Ökokrati koostööpartneriteks/toetajateks on Keskkonnaministeerium ning Haridus- ja Teadusministeerium, erinevad organisatsioonid ja eraettevõtted.

 

Sarnaseid keskkonnaharidusprojekte korraldab MTÜ Ökokratt aastast 1999.

 MTÜ Ökokratt

Täiendav informatsioon:

Priit Adler

MTÜ Ökokratt

GSM 51 32 149

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.okokratt.ee